Iratkozz fel hírlevelünkre!

Helyünk a borvilágban

Szőlészet

A nagypapám, Birkás Menyhért már 1940-ben művelt szőlőt Orgoványon. Mai napig dolgozunk a 2,5 hektáros ősi birtokon, amely területen a környékre jellemző Izsáki Arany sárfehér és Kadarka fajta található. Édesapámmal az örökölt birtokot, a hagyományoknak megfelelően alacsony művelésmódban műveljük,  Izsák  és Szabadszállás környékén próbálkozunk más fajták termesztésével is. Az ősi birtokon van egy kis tanya, melyben a nagypapa öreghordói és szőlőművelő eszközei kaptak helyet. Ezeket az eszközöket a mai napig megőríztük az utókor számára.

Szőlészet 1. Szőlészet 2.

Az izsáki területek egy részéről jól ismert fajtákat használunk, mint pl. a Cserszegi fűszerest. A talaj összetétele az orgoványi és izsáki szőlőterületek tekintetében közepes humusztartalmú kvarchomok, amely a nyári meleg napokon még a naplemente után is jól tartja a meleget és érleli a szőlőszemeket. Szabadszállás szőlőterületei viszont teljesen más termőtalajt eredményeztek számunkra. A területek nagy része agyagos homok, melyen szép tanninos vörösborokat lehet termelni. A gyümölcsös reduktív boraink és a testes színanyagban gazdag vörösboraink termesztésénél a területek megválasztása elsődleges szempont volt. Jelenleg a szőlőterületünk 8 ha termő és 6 ha új telepítés, a fajtaösszetétel világ és magyar fajtákból áll. A szőlő nemes növény számunkra! Gyakran sétálva a sorok között azon tűnödünk, hogy lehet ennyi élet és őserő a szőlőben, mely évszázadok alatt a gyermekünké vált! Ki ellátogat hozzánk nézze meg minden szőlősor elé rózsát ültettünk, mely az élet és erő szimbóluma!

Borászat

Borászatunk 4 kis hordóval indult útjára! A nagypapának köszönhető, hogy mind a 4 hordó mai napig egészséges állapotában van. A nagypapa szőlőfeldolgozó eszközei mind kézimunka igényűek voltak! A mai modern technológia lehetővé teszi, hogy borainkat hűtött erjesztéssel készítsük el. Mi speciális élesztők megválasztásával erjesztünk! Főleg olyan élesztőkultúrát választunk, mely az elsődleges zamatokat és fajtajelleget egyáltalán nem befolyásolja. A fehérborok alapanyagát 4 órán belül beszállítjuk és azonnal feldolgozzuk! Ennek eredménye a reduktív (levegőtől és káros oxidációtól mentes) gyümölcsös bor, mely kellő savtartalom mellett képes borainknak hosszú élet adni. A rosé a kedvencük! Az legizgalmasabb technológia, egyes évjáratokban a borászembert megtréfáló is lehet!

Borászat

Minden évben más a vörösszőlők színanyagleadó képessége! Figyelni kell mikor választjuk le a színlevet, mely a rosénk színének meghatározója lesz. A vörösek nálunk 7-21 napig áznak zárt keverőlapátos erjesztőtartályban vagy nyitott fakádakban! A fajélesztő beoltása a 2.napon történik, mely intenzív lékeverés mellett beindítja az erjedést. Ennél jobb borvidékre nem is születhettem volna! Mindig van kihívás számunkra, mindig lesz mit megtanulni és továbbadni az új generációnak! Azt hiszem az alábbi sorokat mintha nekünk írták volna! „Így hát azt hiszem, hogy sok boldogság adatik azoknak az embereknek, akik ott születtek, ahol jó borok vannak.” (Leonardo da Vinci)

Elmúltál 18 éves?

Nem Igen