A magyar borok nem véletlenül világhírűek, hisz magyar szőlőből készülnek, amelyek sokkal édesebbek és zamatosabbak mint külföldi társaik.
- Frissebb
Ha helyi terméket vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy az a zöldség vagy gyümölcs nemrég még a földeken volt. A hazainak ugyanis nem kell napokat, esetleg heteket utaznia, mire hozzánk ér, megehetjük röviddel a szüretelés után!
- Egészségesebb
Magyarországon különösen szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások. Emellett a hazaiban kevesebb a mesterséges anyag, hisz szinte azonnal az asztalra kerül, nem kell heteket kibírnia.
- Munkahelyeket őrizhetünk meg
A hazai élelmiszerek egy jelentős részét kis, családi gazdaságok állítják elő, méghozzá nagyon kemény munkával. Fontos az, amit tesznek, és jó érzés tudni, hogy a pénzünk az ő zsebükbe kerül. Rajtuk keresztül a magyar gazdaságot is élénkíthetjük.
- Környezetbarát
Egy importtermék sokszor napokat, sőt heteket utazik, mire hazánkba ér. Ehhez rengeteg üzemanyag kell, ami igazából feleslegesen szennyezi a környezetet. A hazai termékeknek ezzel szemben jóval kisebb az ökológiai lábnyoma.
- Finomabb
Legalábbis nekünk, magyaroknak. Hisz ha egy család rendszeresen helyi termékeket vásárol, megszokja a sajátosságait, ami után a külföldi könnyen csalódás lehet. A magyar gyümölcsök általánosságban sokkal édesebbek és zamatosabbak.
- Megbízható
Ma Magyarországon csaknem 170 cég mintegy 4000 terméke és szolgáltatása viseli a Magyar Termék védjegyek valamelyikét. A védjegy egyfajta biztosíték, hogy a termék, amit a polcról leemeltünk valóban magyar, ellenőrzött alapanyagokból készült, és jó minőségű.
Népszerű védjegyes termékek:
- Ági szörp
- Gyermelyi tészta
- Márka üdítők
- Pick szalámi
- Nádudvari tejtermékek
- Az őstermelő a barátunk is lehet
A magyar borok nem véletlenül világhírűek, hisz magyar szőlőből készülnek, amelyek sokkal édesebbek és zamatosabbak mint külföldi társaik – erről Birkás Zoltán szőlész-borász mesélt a Metropolnak. – De a magyar gyümölcsök és zöldségek nemcsak finomabbak, hanem egészségesebbek is. Itthon ugyanis a szabályok sokkal szigorúbbak, csak minimális növényvédőszert lehet használni. Ha őstermelőtől vásárolunk, az azt is jelenti, hogy bizalmat szavazunk neki. Ez pedig akár egy új barátság kezdete is lehet – mondta a szakember, aki azt javasolja, hogy aki teheti, az őszi időszakban mindenképp igyon mustot, ugyanis kiváló immunerősítő.